miercuri, 7 noiembrie 2012

Arta cuvintelor


Încerc să stăpânesc arta cuvintelor, dar o evit în același timp. Mă rezum la exerciții lingvistice scurte, strict legate de experiență sau anumite idei care mă vizitează uneori. Nu mă îndepărtez prea mult de realitate, poate pentru că sunt prea realistă, pentru că simt nevoia să transfigurez realitatea prin cuvinte și nu să o schimb total. Vreau să o modific astfel încât să fie mai aproape de gândurile mele, de modul în care mi-o reprezint mental. Aș putea zice că întâmpin dificultăți atunci când vreau să concep lucruri imaginare sau fantastice, dar de fapt nici nu prea încerc. Tot ce îmi permit mie e cel mult câte o abatere sau formulări metaforice, alte cuvinte vorbind despre aceleași lucruri.
Poate că mă raportez la o convenție și nu reușesc să găsesc o însemnătate a scrierilor mele. Nu se încadrează în vreun standard, nu se remarcă prin utilitate sau o valoare estetică deosebită. Sunt, așa cum am spus, niște exerciții pe care le construiesc în mintea mea și apoi le transpun pe foaie, dar care nu necesită vreo rezolvare. Nu spun nimic concret, nimic abstract, nimic real, nimic imaginar. Nu spun nimic, dar mi se pare că felul în care o spun este din ce în ce mai steril și anost.

7 comentarii:

  1. Nu cred ca textele pe care le scrii aici trebuie sa respecte anumite cerinte, tipare, standarde sau cum vrei tu sa le numesti. Cat despre utilitate, principala utilitate este cea pe care le-o gasesti tu. Ca sunt exercitii sau compuneri literare, conteaza mai putin. Pentru mine conteaza ce citesc, pentru tine - ce scrii. Atat timp cat publici textele aici, probabil ca esti multumita de ele, iar eu, ca cititor, gasesc mereu ceva interesant in ceea ce scrii si ma atrage tocmai stilul tau.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dacă aș încerca să respect vreun standard, probabil nu aș mai scrie nimic. Nu știu ce mă determină să public... poate o nevoie de a împărtăși și de a fi înțeleasă. Oricum, parcă vreau să fac ceva mai mult...

      Ștergere
    2. Nimeni nu stie totul, dar vei afla la momentul potrivit :)

      Ștergere
  2. nu e deloc steril şi deloc anost... tu scrie. despre cum te văd ceilalţi şi ce ape stârneşti... o să vezi. mai încolo. :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Fii mai îngăduitoare în autocritică :) Nu ai de ce să îți faci griji în legătură cu subiectul acesta - și scrisul și cititul sunt acțiuni voluntare, ce trebuie apreciate în primul rînd de autor și respectiv cititor. Faptul că revenim aici este o dovadă că reușești să transmiți ceva prin ceea ce scrii. în primul rînd, scrie pentru tine...oricum, scrie ;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc...
      Scriu pentru mine, dar uneori nu sunt deloc mulțumită de rezultat.

      Ștergere