luni, 4 martie 2013

Pe lângă cine am trecut azi?

Sunt multe persoane pe care aș fi putut foarte ușor să nu le cunosc. O decizie rapidă, o ezitare, un pas înapoi, un gând fugitiv, o secundă diferită și ele nu ar mai fi existat pentru mine. Ceea ce trebuie să însemne că ele au un loc sau un rol în viața mea. Uneori am blestemat acea secundă pentru că am ajuns să fiu rănită, alteori am contemplat-o ca pe o minune. Faptul că te cunosc este doar o întâmplare; una plină de semnificație. 

***

Oamenii ne aduc în locuri noi și locurile aduc noi oameni în viața noastră. Uneori îi privesc pe cei din jur și mă întreb ce se ascunde în spatele aparențelor, ce povești au, cum se simt astăzi, unde se duc și de ce. Și îmi este imposibil să intuiesc sau chiar să inventez așa ceva, mai ales în momentele când mă simt apropiată de ei și îmi doresc să îi cunosc și să îi înțeleg, când aș vrea să-i ajut să nu se mai simtă singuri sau să le redau speranța. Într-o manieră similară, deși sună intruziv, îmi place să mă uit seara în interiorul locuințelor luminate, să văd mobila și decorațiunile și tablourile și să mă gândesc la preferințele, gusturile sau poveștile care le-au plasat acolo. 

***

Atunci când întâlnesc pe cineva, încerc să nu-l judec. Ce anume mi-ar da un astfel de drept? Ce cunosc eu despre viaţa altora? Anumite atitudini sau comportamente sunt probabil urmări ale anumitor evenimente, deasupra fiecăruia plutește permanent un nor format din aburii unei suferințe de nedepășit, unei traume, unei vulnerabilități. Uneori a-ţi asuma o mască nu este doar o alegere, ci şi o consecinţă. Şi dincolo de diferenţe, suntem legaţi prin nuanţele subtile ale durerilor noastre sufleteşti.


Voi... pe lângă cine aţi trecut azi?

luni, 25 februarie 2013

Evadarea

În ultima vreme îmi place să evadez din mine, fac lucruri împotriva firii mele, joc șotron în afara zonei de confort, îi șterg conturul cu piciorul și alerg lăsând praf de cretă în urma mea. Multe mă sperie și îmi dau seama că evit să acționez, așa că mă antrenez într-o inerție ce mă aduce în fața faptului împlinit și astfel mă oblig singură să îmi înfrunt temerile. Acesta este efectul necunoscutului asupra mea, chiar și simplul gând la el poate să mă destabilizeze, dar apoi îl prind în mâini și îl modelez după bunul plac. Evadez, mă desprind de comoditate, de obișnuință, evadez și fizic din oraș în oraș, abia am venit și plec iar. Oameni, locuri, artă, obiecte, clădiri. Sete de experiență și de plenitudinea lumii. Alert, rapid, intens!
Însă uneori vreau să evadez din realitate și să mă cuibăresc în cotloanele firii mele pe care încerc mereu să o forțez și să o dezvolt. Dar niciun exces nu e benefic. Simt cum în spatele meu crește o umbră de oboseală pentru că mi-am lăsat prea puțin răgazul de a fi eu. Mi-am spus că trebuie să trăiesc; să trăiesc intens, să profit de tot ceea ce viața îmi oferă, și e bine așa. Dar nimic nu trebuie! Nu mi-am permis și nici timpul nu mi-a permis să mă întorc la mine, să simt și să zic apoi ”da, sunt gata, vreau să continui!”, și acum tânjesc după acele momente de reechilibrare pe care nu le pot vedea în viitorul apropiat. Voi încerca să-mi construiesc o oază de liniște și când voi sta acolo cu un mănunchi de cuvinte în brațe, nimic nu va mai putea să mă perturbe până nu decid eu că este momentul.
Evadare… mereu aflu în jurul meu o închisoare!


Alte evadări la psi...

sâmbătă, 9 februarie 2013

Elucubrații

Atunci când simt sau gândesc ceva inexprimabil, încerc să găsesc modalități alternative de exprimare pentru a compensa imprecizia sau lipsa cuvintelor, conturez imagini sau impresii prin metafore sau basme lingvistice. A vedea pentru prima oară o persoană, a asculta o melodie, a parcurge un drum nou, lucruri pe care știi că le vei mai percepe și-ți vor deveni familiare... Pot oare să descriu conștiința acestui fapt al noutății? Este o emoție realmente unică și irepetabilă. Se spune că ”What's done cannot be undone”, dar la fel de valabil este că "What's done cannot be redone"... Până la urmă, fiecare experiență este unică în sine, dar cea a noutății, a celei dintâi percepții, a celui dintâi contact, este mai mult decât specială. Aș vrea să fiu mai atentă, mai conștientă de aceste momente, să le observ compoziția și să le simt gustul deplin, înainte să se amestece cu masa lucrurilor familiare. Am nevoie de nou și nu am realizat asta până acum.
Dar mai presus de toate, eu sunt inefabilă și nu mă pot cuprinde în cuvinte. Pentru alte persoane este probabil mai ușor să pună etichete pentru că văd doar fragmente și secvențe din ceea ce sunt, dar eu sunt spectatorul permanent al propriei vieți și conștiințe, trăiesc și observ toate gândurile, oscilațiile, stările, mi-e greu să disting definitoriul de întâmplător și mi-e greu să definesc varietatea printr-o unicitate. Poate pentru ceilalți sunt uneori un suflet ermetic, pentru că numai eu am acces la manifestările interioare ce nu transpar în comportament, și par ocultă ca o eclipsă atent regizată. Nu sugerez că aș face parte dintr-o elită, probabil fiecare gândește așa despre sine și are o parte nemărturisită, dar sunt ceea ce sunt indiferent de orice explicație suplimentară sau descriere care încearcă să mă conțină.
Uneori sunt umbra unui ecou care se ascultă pe sine, alteori mă simt incomodă ca un elefant înghesuit într-o vitrină de sticlă și enervat de propria existență. Nu îndrăznesc să-mi privesc reflexia de teamă că o iluzie sau o dezamăgire se va uita în ochii mei. Alerg printre tăceri sălbatice și sparg durerea în conuri de lumină. Încerc să fiu sigură de povestea mea lăuntrică, dar uneori se schimbă de la sine, ca într-un roman în care personajele devin vii și acționează independent de voința autorului, într-un elan vital ce nu ține cont de realitate.
Uneori mă trezesc visând la eternitate; eternitatea unui zâmbet, a unei iubiri, a unei suferințe... O resping și o ador. Nu sunt sigură de ceea ce simt (I want it all, but I don't want a thing!), gust din fericire și mi-e frică să mi-o asum total, încerc să transform existența într-un monument de eleganță la baza căruia să mă odihnesc uneori într-un repaus de la încercarea mea de a-i cuceri grația.
Alteori sunt un mister față de mine însămi, iau lucrurile așa cum sunt atunci când nu pot să le descopăr sensul și mă comport ca și cum aș fi găsit echilibrul indispensabil dintre zâmbetul florilor de primăvară și frigul de pe umerii planetei mele sufletești... și sper în secret că viața mea va avea splendoarea unei îmbrățișări.


În tabel la psi alte duzini veți găsi...

luni, 28 ianuarie 2013

Călător printre stele

Eu? Eu sunt un fel de călător astral. În tot ceea ce fac există o strălucire ce provine dintr-o sursă cosmică, ca și cum lumea este un preaplin de elemente siderale. Mă îndrăgostesc și culeg din ochii iubirii sclipiri de supernove, mă lovesc de oameni și obiecte pentru că sunt aerian și văd stele multicolore, mă uit pe fereastră și văd pe coline veritabile hărți ale cerului, lumini împrăștiate în infinit. Noaptea mă simt în elementul meu urmând pașii moi ai stelelor, iar ziua îmi inventez propriul cer incandescent.
Am ochii precum un telescop îndreptat spre neant. Mă gândesc permanent la lucruri abstracte, am idei și vise din alt univers. Mă plimb din stânga în dreapta și în cerc și fără direcție în căutarea unor frânturi de lume care să mă reprezinte. Din ceea ce sunt cunosc prea puțin, dar știu ce mă face fericit și mă agăț de asta când am nevoie de un sens. Imaginația și tărâmul gândirii sunt adăposturile eternității mele limitate. Fără constrângeri, pot să văd, să simt, să închipui inexistentul, și revin de fiecare dată cu hainele prăfuite de entuziasmul imploziei creatoare.
Plec fără nimic și îmi adun bagajele pe drum, unele minunate, altele insuportabile, adun până nu mai pot căra, găsesc lucruri nefolositoare pe care nu le pot arunca și uneori, în graba mea, pierd lucruri importante. Mă orientez pe moment, intuitiv, și ajung mereu în locuri din care învăț o lecție, mai mult sau mai puțin întâmplător. Fac eforturi să rețin concluziile, să le înghesui în valize, dar uneori le uit. Conștiința mea e ca un pulsar, emite energii ritmice, dar oscilante, și mă face orb când am o mai mare nevoie de a vedea.
Sunt un călător printre stele, ajung în locuri neștiute și nevăzute a căror întunecime o scrutez cu priviri interioare. Lumina lor este leagănul meu, apa în care îmi scald simțirea, pânza de care m-am lipit pentru a-mi menține integritatea. Și mă gândesc mereu că poate cândva fiecare atom ce mă constituie a fost parte dintr-o stea călătoare...


Alți călători s-au adunat la psi.

sâmbătă, 26 ianuarie 2013

Duzina de cuvinte - Orașul

Mereu am crezut că a plonja în incert este o experiență interesantă, dar terifiantă. A părăsi ceea ce este cunoscut pentru o viață nouă, un oraș nou, un mediu nou... Contemplând o astfel de idee, nu puteam simți decât disconfort și anxietate. Dar așa cum era de așteptat, realitatea contrazice legile gândirii, care nu este  întotdeauna atât de rațională și obiectivă pe cât se dorește a fi.
Nu știu dacă această stare a lucrurilor este doar o consecință incidentală a unor circumstanțe favorabile și gânduri controlate, plasate într-un cadru temporar, știu doar că este astfel. Până la urmă, între abstract și concret este o mare distincție, între a trăi și a te gândi că trăiești ceva similaritatea nu este atât de semnificativă. Când ajung să străbat străzile unui loc nou și superb, totul dispare și este înlocuit de o fascinație secretă, de un sentiment unic de incredibilitate. Dacă reușesc să conștientizez libertatea relativă ce mi-a fost oferită, mă simt învăluită de farmecul acestei situații și îmi este clar că am privit lucrurile dintr-un punct de vedere greșit.
Iar orașul... este minunat, îl îndrăgesc cu fiecare fațadă de clădire, unduire rutieră și porțiune vegetală pe care o descopăr. Nu sunt sigură dacă acea coloratură aparte pe care mi se pare că o văd împrejur este doar o interferență între realitate și starea mea de încântare sau este într-adevăr un fenomen fizic precum o emanație a spiritului citadin. Este un oraș solar, pentru că pare luminat chiar și atunci când este turtit de un plafon de nori. Zidurile au o strălucire bizară, de parcă în esența materialelor de construcție a fost amestecată o poțiune de energie radioasă. Iar noaptea, cerul pălește și nu mai are nevoie de stele, așa că le răstoarnă pe toate peste întinderea urbană, astfel că oamenii nu mai au nevoie să privească în sus pentru a le vedea plutind haotic într-o tremurare feerică.
Pe de altă parte, m-am așteptat să regăsesc în rândul oamenilor o diferență de atitudine care nu este onorabilă pentru țara mea, însă nu pot spune că am observat o discrepanță notabilă. Poate nu m-am uitat unde trebuie, poate nu iau în considerare aspectele potrivite, dar sunt departe de a idealiza viața cu toate fațetele sale; în schimb, o privesc cu o luciditate binevoitoare și o apreciez integral. Cred că de fapt diferența este doar o manifestare subtilă, ascunsă în bunătatea pe care fiecare o asociază în mod subiectiv micilor gesturi și zâmbete percepute în jur.
Exagerez sau spun prea puțin? Interpretez eronat sau prea subiectiv? Probabil că da, dar ce este mintea mea dacă nu un ecou pe care lumea îl produce în sala de concerte a sufletului, ca un sunet de harpă copleșit de propria frumusețe?


Pentru mai multe duzini, căutați în tabelul psi... 

sâmbătă, 5 ianuarie 2013

Come back


Anii trec ca filele unei cărți răscolite de vântul vieții. Împletirea de timp, suflet și ființare se transformă într-o avalanșă de care fugim necontenit, fără șanse de scăpare. Sensul pe care îl dăm acestei alunecări, a noastră și a vieții, ne ține în mișcare. Sensul sau inerția ne contopesc ființa cu zăpezile sub un cavou de sticlă înghețată. Oare soarele ne topește vreodată adăpostul, pentru a reveni în această cursă nebună? Oare învățăm să fugim mai bine de un sfârșit inevitabil? Să ne oprim?
Anii, conceptul care ne marchează îmbătrânirea, care ne face să oftăm în fața trecutului, să ne temem de viitor, să uităm de prezent. Anii ca un stigmat, ca o succesiune bolnavă de momente pe care le dăm uitării sau le distorsionăm. Modul în care ne măsurăm acumularea de suferință în pivnițele sufletului. Distanță invizibilă care ne îndepărtează de tot ce ne este cunoscut. Carte pe care o ținem în mâini, dar nu reușim să o citim, suflul universal neținând cont de ritmul nostru.
Omul este o ființă temporală. Omul are nevoie de delimitări pentru a separa momentele, experiențele, persoanele, obiectele. Delimitări care nu înseamnă nimic, dar dau structură vieții. Anii nu ar trebui să însemne nimic.

Weeks turn into months,
Months turn into years...

marți, 1 ianuarie 2013

Antiteză antiviață (II)


Miezul gândurilor mele pulsează cu avânt ca o inimă la ultima sa bătaie. În jurul nucleului minții mele gravitează gânduri neterminate, neexprimate, neconturate. Absorbite ca de o gaură neagră, unele îmi acaparează atenția, în timp ce altele plutesc în derivă pe marginile conștiinței și se risipesc apoi ca fumul printre degete. Uneori își schimbă forma, uneori se pierd sau se prăbușesc în spații latente. Încearcă să cuprindă prea multe deodată și să surprindă totul dintr-o zvâcnire. Se contrazic între ele sau sunt chiar intern contradictorii și se epuizează prin efortul clarificării. Gândurile mele sunt galbene și ofilite, verzi și pure.
Vorbim despre puterea cuvintelor, dar ele sunt la fel de imperfecte ca și noi. Inexacte și limitate, au fost surclasate de imagini în nenumărate rânduri, căci ele sunt cu mult mai cuprinzătoare și fac vorbele să devină de prisos. Iar golurile din limbaj sunt umplute prin mijlocirea gândirii, astfel și comunicarea lacunară este suficientă uneori. La un nivel superior, instrumentul meu de exprimare se rezumă doar la un bavardaj, un zgomot de fond inutil. Gura mea vorbește cu vânt și fără cuvânt.
Ne hazardăm să credem că lumea concretă reprezintă o certitudine și ne adăpostim în interiorul ei, dar nu ne putem înșela mai tare de atât. Fiecare răspuns pe care mi-l dau este greșit și reiau întrebarea la nesfârșit. Totul din jurul meu mă face să mă îndoiesc și să zgândăresc ideile ca pe niște răni. Ajung să nu cred ceea ce credeam și să cred ceea ce nu poate fi crezut. Complexitatea și diversitatea mă fac să disprețuiesc dogmatismul ce mi se impune. Și chiar dacă gândurile mele nu sunt unice pe scara temporală curgătoare și au mai răsărit în cine știe câte minți, le voi sălbătici pentru a-mi păstra libertatea. Lumea îmi răscolește ideile decolorate de ape.
Presiuni ale concretului încearcă să mă țintuiască pe pământ, dar spiritul îmi crește spre cer. Viața mea e infimă și trecătoare, iar carcasa asta rigidă și casabilă e aproape transparentă, aparența rezistenței sale fiind dezmințită prin numeroase semne de fragilitate. Sunt construită ca să îmi sporesc densitatea spirituală. Am cărămizi de nori în loc de corp.