vineri, 28 septembrie 2012

Natura în cuvinte

Cum să descrii un peisaj? Cum să descrii un munte, lăsându-l întreg? Unele lucruri trebuie trăite nemijlocit pentru a le gusta frumusețea. Natura e prea mare pentru cuvinte. A descrie un arbore e ca și cum i-ai dilua culoarea și l-ai doborî cu un topor semantic. Precum a ciopli din stânca unui munte o formă grotescă, a pune un baraj în calea intensității valurilor, a strivi mirosul ierbii, a număra fire de nisip în loc să le simți cu toată ființa.
Nu s-au inventat cuvinte pentru a picta frumusețea norilor și a vântului de furtună, a sunetului ploii și frăgezimii pământului. O astfel de alcătuire de cuvinte menite să redea o picătură de natură poate doar să păstreze o firmitură microscopică dintr-o percepție subiectivă. Nu poți descrie natura fără a o distruge mai întâi și a o recrea. Sigur, avem metafore, epitete, comparații, dar ce folos? E ca și cum ai reconstrui din pietricele moarte o creatură vie ce respiră universul în frământările sale atemporale. Cuvintele sunt create de om și au îndrăzneala de a înfățișa doar ceea ce e, de asemenea, creație umană completă.

luni, 24 septembrie 2012

Durerea unui gând


Am căzut și am stat pe gânduri și mi-am dat seama că mă doare capul de parcă șuvoaie învolburate de idei îmi răbufneau din muntele mental. Ca și cum există o anumită limită invizibilă de gânduri pe care să le ai, iar când o depășești creierul se inflamează pentru a se apăra de ruminație. Mi se pare uneori că am o autostradă supraaglomerată în cap, cu mașini care mă intoxică cu noxe, pline cu oameni care ar fi putut foarte bine să nu plece nicăieri sau să nu existe. Totuși, circulația e intensă. Și inutilă, pentru că au alternativă. Dar trebuie să o văd eu pentru ei, deoarece eu sunt în mințile lor mai mult decât sunt ei în a mea...
Nu pot să văd, stratul dens și toxic de noeme îmi intră în creier și în ochi și în simțire. M-am închis într-o cușcă interioară și am ascuns cheile.
Nu pot să văd.


sâmbătă, 22 septembrie 2012

Duzina de cuvinte - Femeia-frunză

”Se apropie Marea Desfrunzire, festivalul la care participă toate plantele verzi și muritoare dispuse să-și sacrifice culoarea pentru zeul frigului, fără a primi în schimb nimic altceva decât promisiunea unei vieți noi în viitor! Din program fac parte spectacole (ne)maivăzute, marșuri în cadență (ne)militărească, dansuri (ne)coordonate de ramuri și frunze, acrobații de saltimbanc cu fructe de arțar în rol principal. Și avem o surpriză pentru privitori și participanți deopotrivă, sunteți pregătiți? Gazda evenimentului va fi... Femeia-frunză!”
În momentul în care glasul și-a încheiat a sa rostire entuziastă, vântul m-a împins în mijlocul parcului, unde am simțit cum îmi cresc brațe și picioare și alte părți străine firii mele vegetale. Aveam ochi, urechi, gât și o frumoasă haină cărămizie. Mi-am dres vocea pentru a vorbi naturii. Aveam voce!
Dar ce puteam spune? Și eu eram luată prin surprindere... Freamătul copacilor era nerăbdător. Ochi invizibili erau ațintiți asupra mea. Eram altcineva, altceva, altcumva. Eram femeia care întrupa spiritul tuturor frunzelor și aveam datoria de a pune lucrurile în mișcare, de a declanșa semnalul care începea spectacolul magic al masacrului autumnal. Eram dirijorul propriei morți... 
       –  Haideți să murim cu fast! strig înflăcărată...
Atunci se încheagă vârtejul și melanjul ce ne desparte de viață. Aștept ca seva să mă părăsească... însă ceva e în neregulă. Văd cum toți semenii mei sunt măturați de vânt pe alei și aș vrea să-i însoțesc, dar nu mă simt deloc slăbită, simt doar că prind rădăcini mai profunde în trupul meu de om... Mă cuprinde furia, privindu-mi brațele goale fără a înțelege.
              –  Sunt plină de nervuri!
 Un ecou mă contrazice:
 –  De nervi poate...
 Îi percep tonul ironic, dar nu mă las așa ușor.
  –  Am nervii ca niște nervuri! Se răspândesc pe ziduri ca un scut de iederă crăpat.
 –  Nu e adevărat...
 –  De unde știi tu, ecou blestemat!?
 Nu-i mai aștept răspunsul, mă târăsc pe asfalt în încercarea de a găsi un petic de pământ deluros. Văd la orizont cum soarele și-a pierdut zâmbetul și sclipirile de iridiu. Toată viața a dispărut, numai eu am rămas un hibrid cu tuburi plasticate in interior, să-mi substituie structura. Asta înseamnă să fii om? Să vezi moartea și să suporți mâhnirea pe care o lasă în urmă? Apoi să fii martor în fiecare an la o renaștere ce-ți este inaccesibilă și interzisă?
Rup o fâșie din pelerina mea de papirus și încep să o zgârii cu degetele în formă de pețiol:
”După scurta mea viață de om, aleg în continuare să mă usuc și să mă decolorez ca să-mi hrănesc reînvierea!”
O arunc pe calea vântului în cutia poștală a toamnei, iar glasul organizator îmi răspunde neîntârziat:
              –  Îmi pare rău... The host never enjoys the show!




Iaca m-am încumetat și eu la o duzină propusă de psi... Tentativă eșuată sau nu, acum nu mai contează!

joi, 20 septembrie 2012

Regret


Regret fiecare plan inițiat și lăsat baltă. Regret fiecare rând scris pe jumătate, fiecare poveste scutită de sfârșit, fiecare gând secționat în fragmente și înghițit de timp. Încep să construiesc propoziții și paragrafe, dar le abandonez când par a fi mai valoroase. Sunt un șarpe ce își leapădă solzii în deșert, dar spre deosebire de acesta, îmi doresc să strâng cât mai multe straturi de piele care să mă definească. În schimb, reușesc doar să mă umplu de nisip și să rămân fără veninul care neutraliza cuvintele, care le îmblânzea și mi le aducea în strânsoare. Acum strâng soarele de gâtul său imaginar și cerșesc idei care să mă apere de fierbințeala existenței. Primesc însă doar imitații de ploaie, tentative de cuvânt, furtuni de zgomot interior. 
Sunt asurzită, sau poate am fost surdă dintotdeauna și doar am dedus forma lingvistică a imaginilor care mi-au străpuns privirea. Acum umblu pe pagini mișcătoare și îmi dau seama de mirajul propriilor invenții.  Mă scufund în uitare, în valuri de microcosmos, mă înec...în zadar, căci nu am amintirea locului de unde am plecat - deșertul pare o masă infinită de tablouri identice.

luni, 17 septembrie 2012

Scrisoare către un optimist


Dragă optimistule,

Îți scriu din penumbră ca să-ți transmit ultima concluzie la care am ajuns analizându-te: locuiești într-un balon de săpun plin de visători bolnavi care percep doar lumina. 
Probabil că fizic percepi și întunericul, dar o orbire psihică te ia în stăpânire și astfel ajungi să substitui realitatea obiectivă cu o versiune proprie.
Suferi de o formă de idealism; printr-o ignoranță voluntară, vezi lumea așa cum ai vrea să fie, selectezi ceea ce e pe placul sufletului tău. Ai un reflector interior cu ajutorul căruia scalzi realitatea în lumină.
Alegi să valorizezi și să promovezi speranța, solidaritatea, bunătatea, iubirea, și ignori mizeria, suferința, dezolarea, distrugerea, răutatea. Nu greșești, dar te înșeli crezând că astfel schimbi ceva. Optimismul tău este o relativizare a realității pentru că, în fond, depinde în totalitate de punctul din care privești. 
Viitorul este strălucitor și promițător. Prezentul e bogat și merită trăit la intensitate maximă. Trecutul e o colecție de imagini frumoase și sentimente plăcute. Scările pe care urci duc spre lumină. Camerele în care intri sunt pline de lumină. Stelele și luna strălucesc mai puternic. Nu pentru că așa le este caracteristic, ci pentru că le luminezi tu.
Știu că pare că te judec, dar sunt de fapt invidios pe capacitatea ta de a trăi ca și cum lucrurile rele nu ar exista sau nu ar conta, pe când eu mă simt presat de tot ce există. Te minți singur cu toată sinceritatea... și mă doare că nu te pot înțelege.

Al nimănui,
Un realist trist



Mai multe lumini la psi in tabel...

luni, 10 septembrie 2012

Cine sunt eu?

Întâia oară am răspuns în scris la această întrebare în liceu, mai precis la prima oră de română. Un răspuns raţional, analitic, atipic şi la rândul său interogativ, căci - să fim serioşi - ce poate ştii a spune despre sine o persoană aflată pe culmile confuziei adolescentine? Mi-am exprimat dilemele, am trecut în revistă posibile variante de răspuns, am desfiinţat unele elemente ca fiind nedefinitorii pentru conturarea unei identităţi şi am încheiat circular, cu însăşi întrebarea de la care am pornit. Propoziţii şi întrebări multe, cu iz filosofic, menite să sintetizeze un real şi sincer "nu am nici cea mai vagă idee".
Goana timpului m-a pus din nou în faţa uşii acelei case misterioase înconjurate de ceaţa incertitudinii, numită "EU". Oare acum sunt pregătită să ciocănesc? Ştiu ce trebuie să spun? Am mijloacele necesare pentru a surprinde esenţa acestei fiinţe angrenate într-o perpetuă ocultare?
E impropriu să caut răspunsul la întrebare, ca şi cum ar exista unul singur, definitiv şi categoric. Dar pot spune că mi s-au schiţat în minte câteva cuvinte care plutesc asemenea unor sateliţi pe harta încărcată a cerului, reprezentând coordonatele poziţionării mele galactice. Mă defineşte intimitatea, contemplarea solitară a realităţii, preferinţa de a trăi experienţe pe cont propriu. Cartea, călătoria, muzica, plimbarea, arta - mă bucur de ele altfel atunci când sunt singură. O prezenţă îmi tulbură percepţia asupra lor; deşi eu le apreciez, împărtăşirea cu o altă persoană mă perturbă, simt ce aspecte ar putea atrage criticismul şi dezaprobarea şi le percep ca fiind mai stridente decât în mod normal... La fel şi în cazul relaţiilor cu ceilalţi, cantitatea diminuează calitatea şi profunzimea legăturilor stabilite la un moment dat. Intimitatea este numele grădinii mele secrete.
Am nevoie de aventură şi structură în viaţa mea. Combinaţie paradoxală, a cărei armonizare presupune intrarea în scenă a unui personaj crucial: echilibrul. Pentru că prea multă aventură mă sperie şi mă destabilizează, iar prea multă structură mă sufocă şi mă limitează. Aceste două cuvinte pot fi considerate denumiri diferite ale altor două forţe conceptuale care se războiesc în interiorul meu: arta şi ştiinţa. Două leagăne care pendulează succesiv şi discontinuu pe terenul de joacă al gândirii mele. Chiar dacă drumul pe care am mers în ultimii ani a avut tendinţa de a mă "ştiinţifica", imaginaţia, libertatea şi frumosul au înflorit mereu pe sub pavajul rigorii şi au răzbit cumva la lumină...
Îmi dau seama că tot ce spun se referă la manifestări concrete şi oarecum exterioare naturii mele autentice, dar însăşi umanitatea mea îmi face inaccesibilă o cunoaştere superioară. E suficient că lucrurile pe care le-am scris mă definesc la un anumit nivel, fără a mă încadra într-o categorie. Încercarea de a descoperi soluţia unei probleme atât de chinuitoare mă duce cu gândul la tentativa de a sculpta o piatră în căutarea formei frumoase din interior cu ajutorul unor unelte imperfecte şi improprii, un efort sisific pentru o creaţie înfricoşător de complexă.
În fond, nu trebuie să ştiu un răspuns, ci să îl simt. Deci de ce să-mi fie teamă? Cuvintele nu contează...
Îndrăznesc să bat timid la uşă şi aud răspunsul cu propria-mi voce dedublată:
- Cine sunt?
- Eu!


După cum se observă, postarea este inaugurală şi cred că tema propusă în cadrul clubului psi se potriveşte de minune. Au mai răspuns şi psi, almanahe, carmen Pricop, Jora, Vero, dordefemeie, Scorpio, IrealiaSome Words și Dragoș.
Închei cu speranţa că misterele blog-ului mi se vor releva şi inspiraţia mă va urmări necontenit...
Pe curând!